Çankırı’da en çok ne yetiştirilir?
Hüseyin DÜZGÜN “İlimizde önemli bir üretim payına sahip olan buğday ve arpa gibi tarım ürünlerinin yanı sıra alternatif ürünlerin yetiştirilmesi üreticilerimiz için önemli bir gelir kaynağı olacaktır. Safran üretimi ilimizde ekim nöbeti sistemini yaygınlaştırarak çeşit çeşitliliğine de olumlu katkı sağlayacaktır.
Çankırı’nın en çok neyi meşhur?
Çankırı denince akla ilk gelen meşhur kaya tuzudur. 5 bin yıllık tarihi olan Hitit tuz mağarasından çıkarılan Çankırı kaya tuzu, Türkiye’nin tuz üretiminin önemli bir bölümünü karşılamaktadır.
Çankırı ilinin geçim kaynağı nedir?
Çankırı’nın Ekonomik Yapısı İlin ekonomisi tarım, hayvancılık ve sanayi sektörlerine dayanmaktadır. Ankara ve İstanbul’a en yakın olup en avantajlı teşvik fırsatlarını sunmaktadır. Çankırı’da 6 adet OSB bulunmaktadır: Korgun, Şabanözü, Çerkeş, Kurşunlu, Orta ve merkez ilçeler.
Çankırı’nın bitki örtüsü nedir?
Kızılırmak Nehri’nin il sınırları içerisinde mikro iklim kuşağının bulunması nedeniyle Çankırı ilinde polikültür tarımı yapılabilmektedir. Üst floranın doğal bitki örtüsünü karaçam, sarıçam, ardıç, ladin ve köknar gibi orman ağaçları ile armut ve kızılcık gibi meyve ağaçları oluşturmaktadır.
Çankırı’da zeytin yetişir mi?
Çüngüş ilçesinde karasal iklim hakim olmasına rağmen zeytin ve narenciye kategorisinde çok sayıda meyvenin burada yetişiyor olması duyanları şaşırtıyor. Çüngüş Kaymakamı Tuncay Kaldırım, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Deniz Yıldırım ve beraberindeki heyet, Yukarı Şeyhler ilçesindeki zeytinlikleri gezdi.
Çankırı’nın neyi meşhur tuz?
Kaya tuzu, yerin 150 metre altından çıkarılan, dış etkilere maruz kalmayan, işlenmemiş ve rafine edilmemiş, doğal minerallerini koruyan tuzdur. Çankırı tuzu kalsiyum, magnezyum ve diğer mineraller açısından oldukça zengindir.
Çankırıdan ne alınır?
Çankırı Tuz Mağarası’ndan çıkarılan kaya tuzuyla hazırlanan tuz lambalarının, leziz kızılcık şerbetlerinin ve Kızılırmak bölgesinin meşhur kavunlarının satıldığı ilçede, tarihi çarşılardan ve hediyelik eşya dükkanlarından Çankırı’dan gelen sofra tuzu, el yapımı süs eşyaları, organik ürünler ve yöresel takılar satın alınabiliyor.
Çankırı’nın en büyük ilçesi neresidir?
İlçe, Çankırı’nın kuzeybatı tarafında yer almaktadır. Çerkeş, 986 km2’lik bir alana sahip olup, merkez ilçeden sonra Çankırı’nın en büyük ilçesidir.
Çankırı ismi nereden gelir?
Gangra ismi Klasik ve Luvi dönemlerine dayanan Anadolu yerel ismidir. Ancak eski bir Luvi ismi olan “Gangra” halk etimolojisine uygun olarak “çan” ve “kırık” kelimelerini kullanarak Çankırı’ya dönüştürülmüştür (halkın anlayamayacağı bir anlamı kendi dillerinde isimlere yüklemeye çalışmak).
Çankırı’nın kültürü nedir?
Türk milli kültürü, Çankırı merkez ilçesi de dahil olmak üzere köy ve kasabalarda yaşatılmakta olup, köy ve kasabalarda genellikle ‘kapalı toplum’ özelliği görülmektedir. Öyle ki Çankırı köylerinde hala köy odaları bulunmaktadır ve bu köy odalarında geleneksel Türk misafirperverliğinin en güzel örnekleri sergilenmektedir.
Çankırılılar nereden göç etti?
Özellikle Kırım Savaşı ve 1993 Savaşı bu yüzyıldaki göçlerin temelini oluşturmuştur. Bu çalışmada konu, 19. yüzyılın ikinci yarısında Kırım ve Kafkaslardan Osmanlı İmparatorluğu’na sığınan göçmenlerin Çankırı’ya yerleştirilmesidir.
Çankırı’yı kim fethetti?
Yüzyılın başlarında Emeviler’in düzenlediği akınlara rağmen alınamayan Çankırı, ancak 1074 yılında Süleyman Şah’ın komutanlarından Karatekin Bey tarafından fethedilebildi.
Çankırı’da hangi meyveler yetişir?
İlçenin küçük bir bölümünde ayrıca buğday, arpa, şeker pancarı, patates, hayvancılıkta yem bitkileri, domates, biber, lahana gibi sebzeler ile elma, armut, şeftali, erik, ayva, kayısı, kiraz, badem, ceviz, vişne gibi meyveler yetiştirilmektedir.
Çankırı hangi mezheptir?
Çankırı, XIII. yüzyıldan itibaren Alevi inancının örgütlendiği bölgelerden biridir.
Çankırı’da Kürt var mı?
Çankırı (Rûdaw) – Kürtlerin Türkiye’nin Orta Anadolu Bölgesi’nde Ankara, Konya ve Kırşehir gibi şehirlerde yaşadığı bilinse de, Çankırı gibi şehirlerde de Kürtler yaşamaktadır. Çankırı Kürtlerine göre, Çankırı’da 17 Kürt köyü bulunmaktadır. Orta Anadolu Bölgesi’nde bir milyondan fazla Kürt yaşamaktadır.
Çankırıdan ne alınır?
Çankırı Tuz Mağarası’ndan çıkarılan kaya tuzuyla hazırlanan tuz lambalarının, leziz kızılcık şerbetlerinin ve Kızılırmak bölgesinin meşhur kavunlarının satıldığı ilçede, tarihi çarşılardan ve hediyelik eşya dükkanlarından Çankırı’dan gelen sofra tuzu, el yapımı süs eşyaları, organik ürünler ve yöresel takılar satın alınabiliyor.
Çankırı’nın genel özellikleri nelerdir?
Çankırı, Orta Anadolu Bölgesi’nin Karadeniz Bölgesi’ne doğu-batı doğrultusunda geçiş noktasında yer alan, 130 km uzunluğunda, 80 km genişliğinde bir ildir. Yüzölçümü (754.200 ha) 7.
Çankırı’da neler var?
Ankara ile Çankırı arası mesafe 132,5 km olup, sürüş süresi 1 dakikadır.
Çankırı’da pirinç yetişir mi?
Üretim yapılan iller arasında Çanakkale (yüzde 9,8), Çorum (yüzde 5,9), Sinop (yüzde 2,8), Çankırı (yüzde 2,2), Bursa (yüzde 1,9), Kırklareli (yüzde 1,7) ve Tekirdağ (yüzde 1,6) da yer alıyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, pirinç verimliliğini artırma çalışmalarına odaklanıyor.