Akşehir hangi boydan?
1381 yılında Sultan Murat Hüdavendigâr’a satılıp Osmanlı egemenliğine girse de Yıldırım Beyazıt’ın Timur tarafından yenilmesiyle Moğolların, Fetret Devri’nden sonra da Karamanoğulları’nın eline geçti. Bu olaydan sonra Akşehir’de Oğuzların Avşar boyuna mensup Türklerin oranı arttı.
Akşehir ismi nereden gelmiştir?
Malazgirt Savaşı’ndan sonra Anadolu’nun Türkleştirilmesi sonucu Kutalmışoğlu Süleyman Şah tarafından alınan şehrin adı ve kaderi o tarihten sonra değişmiştir. Nehçet-ül Menazil’e gelen hükümdarlardan birinin çiçekli ağaçlardan esinlenerek buraya “Akşehir” adını verdiği rivayet edilir.
Konya’da hangi beylik kuruldu?
İkinci Dönem Anadolu Beylikleri BeyliğiBaşkent SaltanatıKaramanoğulları BeyliğiKonya1256–1483Karesioğulları BeyliğiBalıkesir1297–1360Menteşeoğulları BeyliğiMilas1280–1424Osmanoğulları BeyliğiSöğüt1299–192219 satır daha
Akşehir’in anlamı nedir?
Pers ve Helenistik dönemlerden sonra şehir Roma ve ardından Bizans yönetimine girdi. Araplar Akşehir’e beyaz çiçekli elma ve erik ağaçları nedeniyle “Belde-i Beyza” (Beyaz Şehir) adını verdiler.
Akşehir’i kim fethetti?
Fetret Devri’nde Karamanoğulları’nın kısa bir süre fethettiği Akşehir, 1467 yılında Fatih Sultan Mehmet döneminde fethedilmiş ve Cumhuriyet’e kadar sürecek olan kesintisiz Osmanlı egemenliği başlamıştır.
Hangi boydan olduğumuzu nasıl anlarız?
T.C. Kimlik numaranız ve e-devlet şifreniz veya diğer güvenli kimlik doğrulama araçlarıyla adrese giriş yaptıktan sonra “Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü/Soy Bilgisi Sorgulama” servisi aracılığıyla soyağacı belgenizi oluşturabilirsiniz.
Konya Akşehir’de neyi meşhur?
Tek bir yeri gezmekle bitiremezsiniz; Seyyid Mahmud Hayrani Türbesi, Küçük Ayasofya Camii, Ulu Camii, Nasreddin Hoca Gülmece Parkı ve kültür dolu Nasreddin Hoca Arkeoloji ve Etnografya Müzesi bunlardan sadece birkaçıdır.
Akşehir’in hangi yemeği meşhur?
Akşehir’i ziyaret edenler, Akşehir Gölü ve çevresinin eşsiz doğasının tadını çıkarabilir, acıkınca farklı lezzetleri deneyebilir, en meşhur yemeklerinden biri olan etli pide ile karınlarını doyurabilir, Napolyon olarak da adlandırılan Akşehir kirazını, Akşehir’e özgü kirazı deneyebilirler.
Atatürk Akşehir’e ne zaman geldi?
Mustafa Kemal Paşa, Büyük Taarruz’un arifesinde, 23 Temmuz 1922 akşamı Akşehir’e geldi.
Konyalılar yörük mü?
Selçuklular döneminde Makedonya’ya gelen Oğuzlar, Konya’dan geldikleri için Makedonya’da yaşayan yerel halk tarafından “Konyar” olarak adlandırılıyordu. Osmanlı döneminde Makedonya’ya gelen Oğuzlar, Anadolu’daki yerel halk tarafından “Yörük” olarak adlandırılıyordu. Oğuzlar Makedonya’ya “Yörük” adıyla geldiler.
Konya kökeni nereden gelir?
Etimoloji. Konya Ovası’nda bulunduğu bilinen ve Hitit tabletlerinde İkuwaniya olarak adlandırılan şehrin, yer ve isim benzerliği nedeniyle Konya olduğu düşünülmektedir.
Konya Araplar ismi nereden gelir?
Emeviler döneminde geçiş yolu görevi gören Konya, 723 yılında Araplar tarafından kısa bir süre fethedilmiş ve bölgeye az sayıda Arap yerleşmiştir. Bu nedenle Hacı Hasan Başı’ndan Jandarma Komutanlığı’na kadar olan bölge kaynaklarda “Arap” olarak anılmaktadır.
Akşehir hangi Türk boyu?
XVI. 19. yüzyılda Akşehir ve köylerinin tahrir defterlerinde on Oğuz boyunun adı tespit edilmiştir. Bunlar: Eymir, Bayat, Avşar, Döğer, Bayındır, Çepni, Kınık, Salur, Yazır ve Karkın.
Akşehir’de kaç koyu var?
Akşehir’de 1940 yılında 55 köy olduğu belirtilmektedir. Ancak yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı köy sayısı 1980’lerde 44’e, günümüzde ise 34’e düşmüştür. Şu anda Akşehir’deki 34 kırsal yerleşim biriminin 11’i kentsel belediyedir.
Akşehir nereli?
Akşehir, Türkiye’de Konya ilinin bir belediyesi ve ilçesidir. Alanı 895 km2’dir ve nüfusu 93.965’tir (2022). Tarihsel olarak Philomelium olarak bilinirdi. Akşehir, Türkiye’de Konya ilinin bir belediyesi ve ilçesidir. Alanı 895 km2’dir ve nüfusu 93.965’tir (2022).
Konya hangi oğuz boyundandır?
Yazır Kabilesi: Ankara, Antalya, Aydın, Burdur, Çorum, Denizli, Edirne, Eskisehir, Gaziantep, Kayseri, Konya, Mardin, Sivas gibi farklı illerde Yazır boyları bulunmaktadır. Döğer Aşireti: Döğer aşiretleri Bolu, Afyon, Burdur, Diyarbakır, Hatay, İzmir, Kayseri, Konya, Muğla, Sivas ve Urfa illerinde yaşamaktadır.
Oğuz boyu hangi soydan gelir?
Destanlara göre Oğuz boyu, Oğuz Han’ın altı oğlu ve onların dört oğlundan oluşmuştur. Bu 24 boyun farklı isimleri ve unvanları vardır. Bu bölünme Oğuz Kağan efsanesine dayanır. Daha sonra bu boylar iki boya ayrılmıştır: Bozoklar ve Üçoklar.
Kınık boyu Türkiye’de nerede?
Kınık, Afyonkarahisar ilinin Sandıklı ilçesine bağlı bir köydür. Kınıklı, Denizli ilinin merkezine bağlı bir ilçedir. Zamanla ilçe adını almıştır. Denizli Çameli ilçesine bağlı Kınık Yeri köyü de bulunmaktadır.
Çavuldur’un boyu nerede?
Günümüzde Çankırı ilinin Kurşunlu ilçesine bağlı Çavundur kasabası, Isparta ilinin Şarkikaraağaç ilçesine bağlı Çavundur köyü ve Amasya ilinin Merzifon ilçesine bağlı Çavundur köyü bulunmaktadır. Ankara ilinin Çubuk ilçesine bağlı Yukarı Çavundur ilçesi ve Aşağı Çavundur köyü bulunmaktadır. Türkmenistan’ın da Çavundur ili bulunmaktadır.