Keçiören’in adı neden Keçiören?
Bir rivayete göre Keçiören ismi keçeden gelmektedir çünkü burada eskiden keçe dökülürmüş. Efsanevi bağlarda yetişen üzümlerin geç olgunlaşması nedeniyle de “geveren” kelimesinden türemiş olabileceği de rivayetler arasında.
Bağlum ne zaman ilçe oldu?
6 Mart 2008 tarihinde çıkarılan 5747 sayılı Büyükşehir Belediyesi Sınırları İçerisinde İlçelerin Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile Bağlum Belediyesi lağvedilmiş, Bağlum sınırları içerisinde kalan köyler mahalle statüsüne kavuşturularak, Bağlum’a bağlı diğer ilçelerle birlikte Keçiören adını almıştır.
Akyurt ne zaman ilçe oldu?
İlçenin belediye teşkilatı 1971 yılında kuruldu. Nihayet 20 Mayıs.
Keçiören en büyük ilçe mi?
Keçiören, Ankara ilinin bir ilçesidir. 2023 nüfus verilerine göre Ankara’nın en kalabalık ikinci ilçesi olup, Esenyurt, Şahinbey ve Çankaya’dan sonra Türkiye’nin en kalabalık dördüncü ilçesidir.
Keçiören eskiden nereye bağlıydı?
1950’den sonra bu yeşil ve büyüleyici yaz tatili kasabası kayboldu. Keçiören, Altındağ’ın bir ilçesiyken 1983’te ilçe oldu. Türkiye’nin ve dünyanın en büyük hava istasyonlarından biri ilçede bulunmaktadır.
Keçiören nüfusu kaç 2024?
2 Çankaya 3’üncü, Keçiören ise 4’üncü oldu. Ankara’nın Çankaya ilçesi 937 milyon 546 nüfusuyla 3’üncü sırada yer alırken, onu 923 bin 404 nüfusuyla Keçiören izledi.
Etlik ismi nereden gelir?
Etlik, henüz yapılaşmanın yaygın olmadığı bir dönemde üzüm bağları ve temiz havasıyla biliniyordu. Eskiden burada kesilen hayvanların etleri asıldığında, temiz havası onu uzun süre taze tutuyordu. Zamanla bu istek, ilçenin isminin kökenini oluşturdu.
Ankara Cebeci ismi nereden gelir?
Etimoloji. Cebeci, Osmanlı ordusunun, seferler sırasında silahları tedarik edip korumak ve cepheye ulaştırmaktan sorumlu Kapıkulu locasıdır. Ocak üyelerine Cebeciler denirdi. Dikimevi, askerlerin kıyafetlerini üretmek için Cebeci semtinde inşa edilmiştir.
Ulus ne zaman ilçe oldu?
Ulus, Safranbolu ilçesine bağlı bir belediye iken, 8 Ağustos 1944 tarihinde Zonguldak iline bağlanarak ilçe statüsüne kavuşmuştur.
Sincan ne zaman ilçe oldu?
30 Kasım 1983 tarih ve 2963 sayılı Kanunla Sincan ilçesine dönüştürülmüştür. Bakanlar Kurulunun 8 Mart 1983 tarihli kararıyla.
Etimesgut ne zaman ilçe oldu?
20 Mayıs 1990 tarih ve 20523 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 3644 sayılı Kanunla ilçe statüsü kazanmış, 19 Ağustos 1990 tarihinde yapılan belediye başkanlığı seçimiyle belediye teşkilatı kurulmuştur.
Çankaya ne zaman ilçe oldu?
Hızlı kentleşme hareketleri sonucunda Çankaya, 9 Haziran 1936’da çıkarılan 330 sayılı Kanunla ilçe statüsüne kavuşturulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin üst düzey yönetici ve idari binaları bu ilçe sınırları içerisinde bulunmaktadır.
Keçiörenin adı nereden gelmiştir?
Tarihli kayıtlarda Karye – i Kiçi viran Tabi – i Town olarak geçmektedir. Bu kayıtlar söylentilerden ziyade belgelenmiştir ve “Kiçi” Eski Türkçede küçük anlamına gelmektedir. Kichiviran ayrıca küçük harabe yer anlamına da gelmektedir. Zamanla Kichiviran dağı Keçiören’e dönüşmüştür.
Ankara’nın en uzak ilçesi neresidir?
Şereflikoçhisar. Şereflikoçhisar, eski adıyla Koçhisar, Ankara’nın bir ilçesidir. Ankara’nın güney sınırında yer alır ve şehir merkezine en uzak ilçelerden biridir.
Keçiören mi daha kalabalık Çankaya mı?
Çankaya ilçesi 57 ili geride bırakırken, listede ikinci sırada 909 bin 787 nüfusa sahip Keçiören yer alırken, onu 906,43 nüfusa sahip Gaziantep’in Şahinbey, 891 bin 120 nüfusa sahip İstanbul’un Esenyurt ve 862 bin 516 nüfusa sahip Bursa takip etti, onu Osmangazi ilçesi izledi.
Etlik ismi nereden gelir?
Etlik, henüz yapılaşmanın yaygın olmadığı bir dönemde üzüm bağları ve temiz havasıyla biliniyordu. Geçmişte burada kesilen hayvanların etleri asıldığında, temiz hava onu uzun süre taze tutuyordu. Bu uygulama zamanla ilçenin isminin kökenini oluşturdu.
Pursaklar adını nereden almıştır?
Pursaklar ismine ilk olarak 1463 tarihli Osmanlı Nüfus Defterlerinde rastlıyoruz. Söz konusu kayıtlarda Pursaklar ismi “Busaklar” şeklinde geçmekte olup, başındaki “B” sesi zamanla “P” harfine dönüşmüş, “U” harfinden sonra ise günümüze kadar korunan “R” harfi oluşmuştur.
Çankaya ismini nereden almıştır?
Bölgemizde ilçemizin adının eskiden “Çengikayası” olduğu, zamanla Çengikayası adının değişerek “Çankaya” haline geldiği rivayet edilmektedir. Yüz çiçeğin bahçesi Çankaya, Ankara’nın en güzel çiçeği çok yönlü yaşamıyla Yediveren gülüdür.
Karapürçek adı nereden gelir?
Karapürçek ismi Yunanca “Pıcak” kelimesinden türemiştir ve efsaneye göre Bizans döneminde Karabıçaklı adlı üç kardeş doğuda Küçükkarapürçek, kuzeyde Küçükkarapürçek ve güneyde Büyükkarapürçek köylerini paylaşarak yerleşmişlerdir. O dönemde Karapürçek isminin Büyükkarapürçek olarak geçtiği söylenmektedir.