Belge kelimesi Türkçe mi?
Belge – Nisanyan Sözlük. Moğolca “resmi işaret, damga” sözcüğüyle ilişkilidir. Bu sözcük, Eski Türkçe belgü “işaret, simge” sözcüğünden ödünç alınmıştır.
Belge kelimesi yerine ne kullanılır?
Belge kelimesinin eş anlamlısı belge veya belgedir. Belgeler yerine eş anlamlıları da kullanabilirsiniz.
Yabancı Türkçe kelime mi?
Yabancı – Nisanyan Sözlüğü. Farsça yābānī “çöl, uygarlaşmamış, barbar” kelimesi ve Türkçe-Türkçe eki +çI ile ilişkilidir. Bu kelime Farsça yābān “çorak yer, bozkır, çöl” kelimesinden türemiştir.
Türkiye Türkçe bir kelime mi?
Modern Farsçada Türkiye (ترکیه) kelimesi, insanların yerini belirtmek için kullanılan Arapça nisba ekinin bir türevidir. Türkçede kullanılan Türkiye kelimesi de Arapçadan gelen -iye ekini taşır.
Belge nedir TDK?
Özet Türkçe bir kelime olan Belge kelimesi, eski metinlerde belgü olarak karşımıza çıkmaktadır. Belgeler, resmi geçerliliği olan her türlü yazılı ve görsel belgeyi ifade eder. Bu kelime mecazi olarak kanıt ve delil anlamında kullanılmaktadır.
Belge kavramı nedir?
Belgeler, üretici tarafından gerçekleştirilen bir eylemi gösteren yasal kanıt değerine sahip belgeler olarak tanımlanır. Bu tanımın da önerdiği gibi, belge ve belge kavramları bazen eş anlamlı olarak kullanılır.
Belgeye ne denir?
Belge ve belge nedir? Belge, kurumsal veya bireysel faaliyetlerin yürütülmesi sırasında oluşturulan veya toplanan ve henüz belge haline gelmemiş herhangi bir tür kayıtlı bilgidir.
Eş anlamlısı ne?
Eş anlamlı, eşanlamlı, alternatif veya eşanlamlı; farklı yazılışlarına rağmen aynı veya çok yakın anlamı olan kelimeler.
Abide kelimesinin eş anlamlısı nedir?
“Anıt kelimesinin eş anlamlıları nelerdir?” sorusunun cevabı “anıt”, “eser”, “estelik”, “kaynak” ve “yadigar” kelimeleridir.
Türkçe en zor kelime nedir?
Bu nedenle en uzun sözcüğe soyadından türemiş sözcükleri de eklersek: “Ay yıldızlı al bayrağı taşıyan kahraman oğullardan birisin sanki” 117 harfle Türkçedeki en uzun anlamlı ve olası sözcük olarak kabul ediliyor.
Kelimenin Türkçe olup olmadığını nasıl anlarız?
1. Türkçe kelimelerde, “o” ve “ö” ünlüleri ilk heceden sonraki hecelerde görünmez: doctor, rooster, motor, balloon, parsley, choir, insurance, cosmopolitan gibi kelimeler saf Türkçe değildir. -yor eki, Eski Türkçe “yorı-” (modern Türkçede “Yürü-“) kelimesinin eklenmesiyle oluşturulduğu için bu kuralın bir istisnasıdır.
Lahana Türkçe mi?
Yunanca láχano λάχανο “lahana kelimesi”nden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, eski Yunanca láχanon λάχανον “her türlü sebze” kelimesinden türemiştir. Bu kelimenin adı, eski Yunanca laχaínō λαχαίνω “toprağı sürmek, kazmak” fiilinden türemiştir.
Çincede Türk ne demek?
Çince “Tu-Kue” ismi, Türkçe “Türküt” veya “Türük” ismine eşdeğer olarak kullanılmıştır. Çoğul veya tekil olsun, bu isim Türkçe “Türk” ismine karşılık gelir ve Türklerden Çinlilere geçmiştir.
𐱅𐰇𐰼𐰰 hangi dilde?
Göktürkler veya Kök Türkler (Göktürk: 𐱅𐰇𐰼𐰰:𐰜𐰇𐰛 Kök Türük veya 𐱅𐰇𐰼𐰛 Türk; Çince: 突厥/تُكِئ; pinyin: Tūjué), Alter döneminde Orta Asya’daki Türk halklarının göçebe bir konfederasyonuydu.
İlk Türk ismi nedir?
Türk kaynaklarında Türk ismi Orhun yazıtlarında 𐱅𐰇𐰼𐰰 Türük olarak geçmektedir. Türk belgelerine göre Türk ismi (Çince: 突厥) ilk olarak Cüce Kağanlığı’nı yıkan ve Göktürk Kağanlığı’nı kuran kabileye (Aşina olarak da bilinir) verilmiştir.
Belgit nedir TDK?
Türkiye Türkçesi, belgi kökünden; “kesinliğe dayanan, belirli olan”; belgin “tam ve kesin olarak belirlenmiş, açık”; anlam; belirsiz; belirsizlik; belgit “1. önerme 2. mantık, bir önermeyi kanıtlayan ve daha önce doğru olarak kabul edilen başka bir önerme, ispat, kanıt” Sözcükler…
Böke Türkçe mi?
Bögü’nün bu erdemli nitelikleri değişmiş gibi görünüyor ve artık “dirençli, güçlü, kuvvetli” anlamını da içeriyor. Aslında, Türk lehçelerinde ve Moğolcada “güçlü, güreşçi” anlamında kullanılan böke kelimesinin bögü’den türediği öne sürülmüştür (Doerfer 1965: 349-351).
Döküman yabancı bir kelime mi?
Fransızca document kelimesinden bir alıntıdır. Bu kelime Latince documentum kelimesinden bir alıntıdır ve “ders kitabı, kanıt, belge” anlamına gelir.
Belgenin diğer adı nedir?
Dilimize Arapçadan gelen “belge” kelimesi, sayfa veya levha anlamına gelen varak kelimesinin çoğuludur. Ancak günümüzde belge kelimesi daha çok resmi belgeler için kullanılmaktadır. Osmanlı Türkçesi metinlerinde belge kelimesi yerine belet kelimesi kullanılmaktadır.