Kelkit halkı nereden gelmiştir?
1058 yılında Tuğrul Bey’in kardeşi İbrahim Yinal Bey, Kelkit ve çevresini fethetti. Bu dönemde yoğun Türkmen aşiretleri Kelkit ve çevresine göç edip yerleştiler.
Gümüşhane Türkleri hangi boydan?
Bölgeye ilk gelen Türk boyları Çepniler olmuştur.
Kelkit hangi boydan?
Gümüşhane’den geçen Harşit ve Kelkit Vadisi’nden geçen Kelkit Çayı ilin başlıca akarsularıdır.
Gümüşhane Kelkit Çepni mi?
Kelkit, Gümüşhane ilinin bir ilçesidir.
Gümüşhane Kelkit Alevi mi?
Gümüşhane bölgesindeki Alevilik, Kürtün’ün Güvende Yaylası yakınındaki Güvenç Abdal boyuna ait köylerde geçmişte izler bıraksa da günümüze ulaşamamıştır. Günümüzde nüfusunun tamamı Alevi olan Kelkit ilçesinin köyleri Akdağ, Aydoğdu, Çömlecik, Devekorusu, Güllüce, Kömür, Obalar, Oğuz, Yarbaşı, Yeşilyurt’tur.
Gümüşhane halkı Rum mu?
Gümüşhane ve çevresinde Hıristiyan nüfusun daha erken yayılmasının önemli nedeni, Trabzon-Pontus Rum Devleti’dir. Mübadele ve sürgüne kadar, Ortodoks ve Gregoryen nüfusun yaklaşık yüzde 30’u hala bölgede yaşıyordu ve sonraki yıllarda İslam, yüzde yüz oranında baskın inanç sistemi haline geldi.
Gümüşhane Kelkit Kürt mü?
Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde 13 Kürt köyü bulunmaktadır ve köylülerin çoğunluğu Alevi Kürt’tür.
Türk olduğumuzu nasıl anlarız?
Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’ne bağlı Soykütük Bilgilendirme Servisi üzerinden e-Devlet üzerinden veya www.tr adresindeki “Hizmetler/E-Sorgulama” menülerinden erişim sağlanabilmektedir.
Çepni Türkleri Alevi mi?
Din. Anadolu’nun çeşitli yerlerinde yoğun olarak yaşayan Çepniler, o dönemde Alevi olup daha sonra Sünni olmuşlardır.
Gümüşhane kökeni nedir?
Etimoloji Şehir, adını yakındaki gümüş madenlerinden almıştır. Bizans döneminde şehrin bulunduğu bölge Haldia (Çaldiya) olarak biliniyordu. 17. yüzyıldan itibaren yerleşim yeri Osmanlı kaynaklarında Gümüşhane olarak adlandırıldı.
Kelkit ne anlama gelir?
Kelkit isminin VII. 16. yüzyılda bölgeye gelip yerleşen Peçenek Türklerinden Kilki Bey’den geldiği rivayet edilir ve Kelkit, Kilki Bey’in çiftliği olarak bilinir. Kelkit ilçe merkezinin bir diğer adı da Çiftlik’tir.
Gümüşhaneliler laz mı?
Türk milliyetçiliği ve edebiyatının en önemli isimlerinden biri olan Hüseyin Nihal Atsız, baba tarafından Torul’ludur. Gümüşhane ilimiz Karadeniz bölgesinde olduğu için “Laz var mı?” gibi sorularla karşılaşabilirsiniz. Gümüşhane’de Laz yerleşimi yoktur.
Çepniler laz mıdır?
Bugün bu bölgenin hiçbir köyünde Laz konuşulmasa da, bölge Çepni Türkleri tarafından meskun edilmiş ve hatta Osmanlı döneminde bölgenin adı “Çepni” olmuştur. Ancak bu bölge halkını sanki Laz etnik unsuruna aitmiş gibi göstermek tamamen yanlış bir yaklaşımdır.
Kelkit önceden nereye bağlıydı?
1855 yılında yapılan bu değişiklik sonucunda Van bağımsız bir vilayete dönüştürüldü. Ordu, Gümüşhane ve Karahisar-ı Şarkık Trabzon’a bağlandı.
Çepnilerin atası kimdir?
24 En kalabalık Oğuz boylarından biri, Üç-Oklar’ın Gün Han koluna mensup olan ve Oğuz Han’ın altı oğlundan biri ve Gök Han’ın dört oğlundan biri olarak sayılan “Çepni” boyudur. Gök Han’ın diğer üç oğlu Bayındır, Peçenek ve Çavuldur’dur (Çavundur).
Kelkit halkı Kürt mü?
Gümüşhane’nin Kelkit ilçesinde 13 Kürt köyü bulunmaktadır ve köylülerin çoğunluğu Alevi Kürt’tür.
Gümüşhane kökeni nedir?
Etimoloji Şehir, adını yakındaki gümüş madenlerinden almıştır. Bizans döneminde şehrin bulunduğu bölge Haldia (Çaldiya) olarak biliniyordu. 17. yüzyıldan itibaren yerleşim yeri Osmanlı kaynaklarında Gümüşhane olarak adlandırıldı.
Kelkit nereli?
1981 yılında Mardin’de doğdu.
Gümüşhane’de eskiden kimler yaşadı?
Gümüşhane yöresinde, doğuda Bizer ve Muşki’nin yaşadığı Skidides’e, batıda Pariyadres Dağları’na kadar uzanan, güneyde Satala Ovası (Sadak) ile çevrili tam bir kabile mozaiği oluşmuştur.